Wat is biologische agentia?
Biologische agentia omvat levende micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën, gisten, schimmels) en materiaal van biologische herkomst (bijvoorbeeld materiaal afkomstig van planten, dieren). Deze micro-organismen kunnen een infectie, allergie of toxiciteit veroorzaken als je hiermee aan blootgesteld wordt. Daarnaast bestaan er ook stoffen van biologische herkomst die geen levend organisme zijn en toch een risico voor de gezondheid opleveren. Besmetting kan plaatsvinden via de huid, via wondjes, door inslikken, inademen, via de slijmvliezen of door prikincidenten aan vuile naalden.
Wat zegt de wetgeving hierover?
Op basis van de arbeidsomstandighedenwet artikel 5 moet elke werkgever een RI&E opstellen. Dit betekent in het kader van biologische agentia dat een risico inventarisatie uitgevoerd moet worden op de werkplekken waar met biologische agentia gewerkt wordt en bij werkzaamheden waar medewerkers aan de risico's blootgesteld kunnen worden. Zodra alle risico's in beeld zijn gebracht dient u als werkgever de medewerkers te informeren over de gevaren en de risico's daarvan. U neemt als werkgever maatregelen volgens de arbeidshygiënische strategie. Op basis van de arbeidsomstandighedenwet artikel 4.13 dient u als werkgever nadere voorschriften op te volgen m.b.t. de risico inventarisatie en evaluatie op biologische agentia. Voor alle medewerkers die blootgesteld kunnen worden aan gevaarlijke stoffen dient u als werkgever op basis van de arbeidsomstandighedenwet artikel 4.10a een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aan te bieden aan deze medewerkers. Ten opzichte van veel andere arbeidsrisico’s hebben biologische factoren een bijzondere positie.
Welke maatregelen kunt u nemen?
Nadat u op basis van de RI&E alle risico's in kaart gebracht heeft moet u doeltreffende maatregelen nemen om de risico's weg te nemen of te reduceren. Op basis van de arbeidshygiënische strategie voert u de volgende stappen:
- bronmaatregelen zoals de aanpak groeifactor organismen en verwijderen van de bron;
- technische maatregelen zoals afschermen;
- organisatorische maatregelen zoals alles goed schoon houden en het aantal medewerkers beperken;
- hygiënische maatregelen zoals handen wassen en contacten vermijden;
- persoonlijke beschermingsmiddelen, afschermen huid, ogen en luchtwegen;
- vaccinatie;
- speciale behandeling na blootstelling;
- therapie bij ziekte.
Indien noodzakelijk kunt u als werkgever ervoor kiezen om microbiologisch onderzoek te laten uitvoeren op de werkplek om de aanwezigheid en hoeveelheid van schadelijke micro-organismen vast te kunnen stellen.

Heeft u hulp nodig bij het uitvoeren van een verdiepende RI&E, opstellen van werkprocedures of een onderzoek naar blootstelling ? Ik adviseer en ondersteun uw organisatie graag hierin.
Wilt u meer weten?