Wat is een arbeidsongeval?
Een arbeidsongeval is een gebeurtenis tijdens het uitoefenen van werk die onmiddellijk leidt tot letsel aan het lichaam en/of schade aan de gezondheid.
Wat zegt de wet hierover?
Op basis van het arbeidsomstandigheden besluit artikel 9 is de werkgever verplicht om arbeidsongevallen direct te melden die leiden tot de dood, een blijvend letsel of een ziekenhuisopname aan de daartoe aangewezen toezichthouder (inspectie SZW) en rapporteert hierover desgevraagd zo spoedig mogelijk aan deze toezichthouder. Daarnaast dient de werkgever een lijst bij te houden van de gemelde arbeidsongevallen en van arbeidsongevallen welke hebben geleid tot een verzuim van meer dan drie werkdagen waarbij de aard en datum van het ongeval geregistreerd dienen te worden.
Waarom ongevallenonderzoek?
Als er een arbeidsongeval heeft plaatsgevonden is het achterhalen van de oorzaak van groot belang om beheersmaatregelen te kunnen nemen maar daar ook van te kunnen leren. Leren van ongevallen moet een prioriteit zijn. Op de eerste plaats wil je als werkgever herhaling voorkomen maar ook leren hoe deze ongevallen ontstaan. Leren van ongevallen geeft meer inzicht waarbij u als werkgever de kans krijgt om de werkzaamheden anders te organiseren zodat de situatie beheerst uitgevoerd kan worden maar vooral dat dit ook zo blijft voortbestaan.
Methodiek ongevallenonderzoek
Er zijn tal van ongevallenonderzoek methodieken waaronder S137, TRIPOD en Apollo Root Cause Analysis. De benaderingswijze zijn verschillend maar het gemeenschappelijke karakter blijft het achterhalen van hoe een ongeval uiteindelijk is ontstaan en welke factoren zowel een directe als indirecte rol in gespeeld hebben. Ongevallenonderzoeken die ik uitvoer, ongeacht welke methodiek toegepast wordt, analyseer ik op basis van de MTO-analyse. Deze analyse bestaat uit 3 factoren, te weten:
- Menselijke factoren of gedragsfactoren;
- Technische factoren en;
- Organisatorische factoren.
Door het toepassen van deze analyse verkrijg je een bredere visie op het ongeval en kunnen betere conclusies getrokken worden.

Heeft u hulp nodig bij de inrichting van dit proces of uitvoering van een ongevallenonderzoek?
Ik adviseer en ondersteun uw organisatie graag hierin.
Wilt u meer weten wat ik voor uw organisatie hierin kan betekenen?