Wat is een V&G-plan ?

Een V&G-plan is een veiligheids- en gezondheidsplan waarin het volgende  vermeld dient te worden:

  • een beschrijving van het  bouwwerk;

  • een overzicht van de betrokken aannemers;

  • de naam van de coördinator voor de ontwerp- en uitvoeringsfase;

  • een RI&E van de specifieke gevaren op het bouwwerk;

  • de maatregelen die volgen uit de RI&E;

  • de afspraken met betrekking tot de uitvoering van de maatregelen;

  • de wijze waarop toezicht op de maatregelen wordt uitgeoefend;

  • de bouwkundige, technische en organisatorische keuzen die in verband met de veiligheid en gezondheid van de werknemers en zelfstandigen worden gemaakt alsmede de onderzoeken en rapporten die de onderbouwing van deze keuzen ondersteunen;

  • de wijze waarop voorlichting en instructie aan de werknemers op de bouwplaats wordt gegeven.

 

Wanneer is een V&G-plan verplicht?

Een veiligheids- en gezondheidsplan moet opgesteld worden wanneer de veiligheid en gezondheid van werknemers bijzondere gevaren met zich meebrengen of als een bouwwerk meldingsplichtig is voor de inspectie SZW.

Een bouwwerk is meldingsplichtig als:

  • de geraamde duur van de totstandbrenging van het bouwwerk meer dan 30 werkdagen beslaat en op die bouwplaats meer dan 20 werknemers tegelijkertijd arbeid zullen gaan verrichten, of

  • met de totstandbrenging van het bouwwerk meer dan 500 mensdagen zullen zijn gemoeid.

 

Verschil tussen ontwerp- en uitvoeringsfase

Door de coördinator ontwerpfase wordt in het V&G-plan ontwerpfase alle onderwerpen vermeldt en uitgewerkt zover dit mogelijk is. Zodra bekend is wie de coördinator uitvoeringsfase is zal het V&G-plan ontwerpfase aan hem overgedragen worden. Op dat moment is de uitvoerende partij verantwoordelijk voor het V&G-plan. Het V&G plan is in deze fase dan omgedoopt tot het V&G-plan uitvoeringsfase. De coördinator uitvoeringsfase zorgt dat alle mogelijke gevaren die op het bouwwerk aanwezig zijn in het V&G-plan vermeld zijn, er een aanvullende RI&E wordt uitgevoerd om te zorgen dat alle risico's in kaart gebracht zijn zodat ook alle maatregelen bekend zijn en uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast zorgt de coördinator uitvoeringsfase ervoor dat het V&G-plan actueel blijft. Dus als er wijzigingen optreden in het bouwproces die van invloed zijn op de veiligheid en gezondheid van de medewerkers, dan wordt het V&G-plan bijgesteld. Het opnieuw uitvoeren van een RI&E is dan noodzakelijk. Alle wijzigingen en documentatie worden in een V&G-dossier opgeslagen.  Bij oplevering van het bouwwerk kan de opdrachtgever dit dossier dan overdragen aan de eigenaar van het bouwwerk.

 

 

Op gebied van V&G bouwwerken kan ik uw organisatie op zowel de procesinrichting als inhoudelijke inrichting adviseren en ondersteunen.

Wilt u meer weten wat ik voor uw organisatie hierin kan betekenen?