Wat is een werkplekinspectie?

Een werkplekinspectie is een methode om te controleren of afspraken met betrekking tot veilig en gezond werken nageleefd worden. Dit geldt voor eigen medewerkers maar ook voor ingehuurd personeel. Met deze methode vervult u tevens uw plicht als werkgever dat u aantoonbaar toezicht houdt op de werkzaamheden die verricht worden. Daarnaast geeft u een duidelijk signaal af dat u veilig en gezond werken zeer serieus neemt. Een goede werkplekinspectie werkt 2 kanten op. Aan de ene kant controleert u dat de werkzaamheden volgens wet- en regelgeving en overeengekomen afspraken uitgevoerd worden maar aan de andere kant biedt dit tevens de gelegenheid voor het personeel om zaken aan te kaarten die beter georganiseerd kunnen worden. Door deze wisselwerking werkt u gezamenlijk aan een veilige en gezonde werkplek. Daarnaast bevordert u het veiligheidsbewustzijn onder het personeel.

 

Wat zegt de wetgeving hierover?

Op basis van het arbeidsomstandighedenwet heeft u als werkgever een zorgplicht. Toezicht houden op het werk is daar een belangrijk onderdeel van. In specifieke situaties schrijft de wet nadere voorschriften hiervoor. Zo dient u als werkgever op basis van het arbeidsomstandighedenbesluit artikel 1.37 adequaat deskundig toezicht te houden indien binnen uw bedrijf jeugdige werknemers arbeid verrichten. De inhoud en de mate van het toezicht is afhankelijk van de uit de risico inventarisatie en evaluatie gebleken gevaren die kunnen ontstaan, indien deskundig toezicht ontbreekt. Daarnaast bent u als werkgever op basis van de arbeidsomstandighedenwet artikel 6 verplicht het toezicht te regelen als onderdeel van de maatregelen die nodig zijn ter voorkoming en beperking van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken en de gevolgen daarvan voor de veiligheid en de gezondheid van de  medewerkers.

 

Hoe werkt een werkplekinspectie?

U kunt als werkgever ervoor kiezen een werkplekinspectie aangekondigd of onaangekondigd te doen, dit hangt van de situatie af. De werkplek moet op dat moment namelijk wel een realistisch en representatieve weergave zijn van de dagelijkse werkzaamheden. Stem daar vooraf goed met de ter plaatse leidinggevende. Op basis van diverse onderwerpen waaronder o.a. toolbox en arbeidsmiddelen wordt het gesprek met de leidinggevende gevoerd. Na dit gesprek vindt een inspectieronde plaats om te toetsen of afspraken die gemaakt zijn ook nageleefd worden. Bij voorkeur worden diverse medewerkers gesproken aan de hand van de onderwerpen en wordt ruimte open gelaten voor andere zaken die voor hen belangrijk zijn. Na de inspectieronde vindt een korte terugkoppeling plaats met de leidinggevende zodat hij op hoofdlijn weet welke aandachtspunten en verbeteracties in het werkplekinspectierapport terug zullen komen. Zodra dit rapport opgeleverd is kan de leidinggevende bij de eerstvolgende  (bouw)vergadering de resultaten van deze inspectie bespreken en tot afspraken komen met de medewerkers hoe hiermee om moet worden gegaan in het vervolg.

 

 

Heeft u hulp nodig bij  het uitvoeren van een werkplekinspectie of implementatie van dit proces? Ik adviseer en ondersteun uw organisatie graag hierin.

Wilt u meer weten?